2015-09-11

Nålguide - nålsystem, nåltyper och storlekar

Det förekommer en hel del förvirring angående vilken nåltyp som är bra till vilket tyg när man syr, vilken storlek på nålen man ska använda (nej det handlar inte rätt och slätt om tjocklek på tyget), vilket nålsystem man ska använda till sin maskin och även vad de olika färgerna på nålarna betyder.

Jag blev häromdagen påmind (av "Sytokarnas bästa tutorials"-gruppen på Facebook, tack!) om att jag utlovat en liten nålguide - och här kommer en rejäl variant! Jag försökte att hålla inlägget kort, men oj så mycket info det fanns. Nu har jag pluggat rejält!

I inlägget finner du bilder och länkar till mer information. Jag hoppas att jag lyckats sätta ihop det hyfsat lättförståeligt - snälla kommentera om det är något som känns oklart! Det är ett rörigt ämne om man inte sätter sig in i det ordentligt :)

Den mesta information som jag delar här är inte märkesspecifik, så den är till nytta för alla :)

Lämna en kommentar om du undrar något!


Innehållsförteckning (eftersom inlägget blev väldigt långt)


Nålens anatomi
Nålsystem
     Allmänt om de moderna nålarna
     130/705 H, HAx1 (HAx1 SP, 15x1 H), 2020 (Singer)
     ELx705
     Ytterligare beteckningar
Färgkoder
     Schmetz
     Singer
     Organ
Nåltyper
     Universal
     Jersey
     Stretch
Nålstorlek
     Storlekstestet
Dags att byta nål?
     Byt nåltyp eller till en fräsch nål om:
LänkarNålens anatomi


Här i bilden visar och översätter jag nålens anatomi så att ni som inte är så bekväma med engelska ska kunna förstå er på er nål när ni läser på andra sidor, och även så att ni ska kunna förstå vilka delar av nålen jag pratar om i detta inlägg.

I inlägget har jag skrivit anatomiorden med kursiv text så att ni ska veta att ni kan titta på denna bild om ni är osäkra på vilken del av nålen jag skriver om.Nålsystem


Det står oftast på maskinen vilket nålsystem den kräver, annars står det i manualen. För de flesta är detta ett totalt mysterium och skapar mycket frustration och förvirring. Jag ska försöka räta ut de flesta frågetecken med detta korta stycke.

Allmänt om de moderna nålarna
Nålar som används i maskiner idag (för privat bruk, detta inlägg tar inte upp väldigt gamla modeller eller industrimaskiner) har en platt baksida på vaden där man fäster nålen, så att nålen garanterat ska sitta rakt och inte vrida sig. De har dessutom en grop bakom/ovanför ögat för att griparen lätt ska få tag på tråden. De har även en skåra längs med nålens skaft för att tråden lätt ska följa med ned i hålet i tyget.

130/705 H, HAx1 (HAx1 SP, 15x1 H), 2020 (Singer)
Alla dessa beteckningar för nålsystem är exakt samma nålsystem, men olika tillverkares namn på systemet.

Dessa nålar går att använda till vilken (modern, ej industri-) maskin som helst, utom de som specifikt ska ha nålar av systemet ELx705 (annars kan det bli hoppstygn).

De flesta maskintillverkare påstår att endast ett av dessa system fungerar i deras maskin, men de är som sagt alla av exakt samma typ och storlek, så det skadar absolut inte att testa en nål med någon av de andra systembeteckningarna jag nämnde i rubriken här ovanför - men alltså inte ELx705 som bara bör användas till de maskiner som kräver denna nål (annars kan det bli hoppstygn eller till och med skada maskinen).

ELx705
Skillnaden mellan detta nålsystem och de andra är att det finns en lång, smal skåra längs med nålen, inte bara på framsidan utan även på baksidan av skaftet på nålen, för att göra kedjesömmar möjliga (som overlock- och covermaskiner använder sig av).

Den har en lite längre och plattare grop på baksidan ovanför ögat och som standard (om den inte har ytterligare beteckningar, se nedan) en medelrundad tipp. Nålen är dessutom någon mm längre.

Nålar av detta nålsystem ska bara användas i overlock- och covermaskiner som specificerar just ELx705. Ska ej användas i hushållsmaskiner! Den kan orsaka hoppstygn och till och med skada maskinen eftersom den är lite längre.

Ytterligare beteckningar
Efter systemnamnet kan det stå ytterligare beteckningar (bokstäver) som specificerar speciella egenskaper nålen har. Det har egentligen mer med nåltyper att göra, vilket jag beskriver mer längre ner, men eftersom bokstäverna står i anslutning till systemnamnet nämner jag några få här ändå.

Några vanliga ytterligare beteckningar:

H - Universalnål. Exempel: "130/705 H".
H S/SUK - Stretchnål. Exempel: "130/705 HS" och "ELx705 SUK".
CF - Kromförstärkta nålar, bättre värmetålighet, hållbarhet, slitstyrka, styrka och glider enklare genom tygerna. Exempel: "ELx705 CF".
SP - "Super stretch". Exempel: "HAx1 SP, 15x1 SP".

Utförligare information och beskrivningar om nåltyper längre ner.


Färgkoder


På nålarna finns markeringar som visar vad det är för typ av nål och vilken storlek den har. Hur detta markeras varierar beroende på märke:

Schmetz
Här kan ni se på bilden hur Schmetz färgkoder fungerar. Båda koderna sitter på nålens axel.

Övre färgen på nålen är kod för nåltyp.

Nedre färgen är kod för storlek.


Singer
Här kan ni se på bilden hur Singers färgkoder fungerar.

Övre färgen, som sitter på nålens vad, är kod för nåltyp.

Nedre färgen, som sitter på nålens axel, är kod för storlek.Organ
Organ har dumt nog inga andra markeringar på sina nålar än "ORGAN" och storlek i text.

TIPS! När ni köper nya Organ-nålar: måla en egen färgkod på eller nedanför axeln med nagellack! Se bara till att göra noggranna anteckningar över vilken färg som betyder vad - alternativt använd samma kod som Schmetz eller Singer :)

Måla inte på nålens skåra! Det kan hindra tråden från att glida korrekt.

Man kan i alla fall se skillnad på "normal" nål och ELx705-nål (vilket är viktigt): Lägg två omärkta Organnålar bredvid varandra och se vilken av dem som är några få mm längre, har en lång skåra längs med nålen på framsidan OCH baksidan (en normal nål har bara skåra på framsidan) och har ett liite längre öga: då är det ELx705-nålen.Nåltyper


Beroende på vilket tyg du ska sy i finns det olika typer av nålar som hanterar detta tyg bäst. Detta beror på tjocklek, täthet och andra egenskaper tyget har.

Generellt gäller att du ska välja nåltyp utefter vilken typ och tjocklek av tyg du använder, och du ska välja nålstorlek utefter vilken typ och tjocklek av tråd du använder. Detta är något de flesta inte vet!

Mer info om nålstorlek och tråd under nästa rubrik.

Jag kommer här bara att ta upp de vanligaste nåltyperna, men länka till en otroligt bra infosida om detta där man kan läsa vidare om man är nyfiken på alla typer som finns (se under rubriken "Länkar" längst ner).

Universal
Universalnålen har en lätt rundad tipp. En nål som fungerar till de flesta typer av tyger. En perfekt nål att använda för den som syr i olika typer av tyger hela tiden.

Jersey
Jersey-nålen har en "Medium ball point" vilket är den rundaste typen av tipp som finns.

Nålen är speciellt utformad för att sy i stickade tyger och vissa stretch-tyger.

Den rundade spetsen är gjord för att glida ned mellan maskorna i det stickade tyget, så att fibrerna inte skärs av eller skadas, vilket annars skulle kunna orsaka att tyget får hål som repas upp.

Exempel på tyger denna nål är anpassad för: Jersey, interlock, fleece, etc.

Stretch
Även Stretchnålen har "Medium ball point"-tipp för att inte skära sönder fibrerna i stretchigt tyg.

Men stretchnålen (i alla fall Schmetz) har dessutom ett speciellt utformat öga och grop för att förhindra hoppstygn (enklare för griparen att fånga tråden) och klara lite tjockare och högelastiska tyger. Speciellt till för syntetiska elastiska tyger som baddräktstyg, spandex, etc.

Hittar man alltså en Schmetz-stretchnål som passar ens maskin kan den vara något att testa om man har problem med hoppstygn!


Nålstorlek


Att använda korrekt nålstorlek är viktigt, för tygets, sömmens och trådens skull.

Generellt gäller att du ska välja nåltyp utefter vilken typ och tjocklek av tyg du använder, och du ska välja nålstorlek utefter vilken typ och tjocklek av tråd du använder. Detta är något de flesta inte vet!

Många tror och säger att storleken på nålen beror på hur tjockt tyget är, jo, men det handlar först och främst om tråden.

Har du för tjock tråd i en smal nål eller tvärt om, gör det stor skillnad på hur sömmen blir. Tråden kan slitas av eller ge hoppstygn om den är för tjock i en smal nål, och sömmen kan bli ful eller få hoppstygn om tråden är för tunn i en tjock nål. Det är ögats och skårans storlek som spelar roll, då tråden måste kunna glida smidigt men inte helt "sladdrigt" därigenom.

Har man en tunn tråd men behöver sy i tjockt tyg ska man alltså snarare välja en nåltyp för tjockt tyg, men sedan en smal storlek som passar tråden - än att blint välja en tjock nål för att "klara" det tjocka tyget.

För hållbarhetens skull borde man ändå välja en hyfsat kraftig tråd till kraftigt tyg.

Har man en tjock/fluffig tråd men behöver sy i tunt tyg så ska man snarare välja en nåltyp för tunt tyg av rätt sort, och sedan en för tråden tillräckligt tjock storlek av den nåltypen - än att blint välja en smal nål, som tråden kommer att slitas sönder i eller inte glida bra i.

Många använder Dor-Tak (som är ganska grov och luddig) till tunt tyg som jersey, interlock, etc, utan att veta att nålen då är viktig. Många får hoppstygn eller sönderslitna trådar utan att veta varför. Hoppas att denna guide gör skillnad för er!

Storlekstestet
Man kan enkelt testa vilken nålstorlek tråden kräver:

Trä en nål av för tyget korrekt nåltyp på tråden du vill använda. Håll ut tråden framför dig vågrät och luta sedan tråden 45 grader.

Om nålen inte vill flytta sig måste du välja en större storlek av nåltypen och testa igen.

Om nålen flyger ner för tråden hejdlöst ska du testa en mindre storlek.

Det är rätt storlek om nålen glider sakta och "kontrollerat" ned för tråden.

Välj den minsta storlek som fungerar i testet. En för stor nålstorlek sliter faktiskt mer på tråden, eftersom tråden "skakar runt" i ögat om det är för stort för tråden. En för stor nål skadar dessutom tyget mer än nödvändigt.


Dags att byta nål?


Här har jag samlat lite felsökningstips gällande nålar.

Generellt gäller att du bör byta nål var 8:e sömnadstimma (aktivt syende) eller efter varje färdigt projekt. Det ska jag erkänna att jag absolut inte gör om maskinen syr bra fortfarande, men om man börjar få problem med sömmen/tyget/tråden och vet att det var längesedan man bytte nål kan det vara dags.

Byt nåltyp eller till en fräsch nål om:
Tråden går av - Se över nåltyp och även nålstorlek så att den passar trådtypen du använder. Har du korrekt typ och storlek - byt till en fräsch nål.
Hoppstygn - Se över nåltyp och nålstorlek så att det är korrekt typ och storlek av nål till ditt projekt. Har du rätt typ kan det vara dags att byta till en ny av samma sort om du börjar få hoppstygn. Observera att hoppstygn även kan bero på för hård trådspänning, testa att släppa mycket på gripartrådens spänning om nålbyte inte hjälper. Annars nåltrådspänningen på den tråd som hoppar.
Ojämna stygn - Byt nåltyp eller till en fräsch nål.
Skadat tyg - Byt nåltyp eller till en fräsch nål.
Smällande ljud från maskinen - Se till att du inte använder ELx705 i en maskin som inte kräver det nålsystemet, och byt till en fräsch nål om du använt rätt nål men smällandet uppstått efter en tids syende. Lämna in maskinen på service om smällandet håller i sig, hållaren till nålen kan ha blivit sned t ex.


Länkar (engelskspråkiga)


Singernålar, info (PDF):
http://www.singer-sam.com/Needlescatalogue.pdf

Här finns mer superbra information om de olika nåltyperna och vad de är till för:
http://www.schmetzneedles.com/schmetz-household-needle-chart/

En guide för att hitta rätt nålsystem till ens maskin:
http://www.schmetzneedles.com/overlock-needles/

Om man har minsta lilla undran över deras nålar (och andra märkens nålar) kan man hitta svaren här:
http://www.schmetzneedles.com/all-about-needles/

En ordbok som kan vara bra att ha när man läser om nålar:
http://www.schmetzneedles.com/dictionary/
4 kommentarer:

 1. Tack för en superbra guide! Dock undrar jag vad du menar med "nåltyp" när du skriver att man i första hand ska välja nåltyp utefter tygets tjocklek, och storlek på nål utefter tråden. Du skriver tex att man ska välja en nåltyp anpassad för tunt tyg till just tunt tyg men tjocklek efter trådens tjocklek. Men nålarna som säljs är ju anpassade efter materialet på tyget (tex strech eller Jersey), finns väl inte olika nåltyper för olika tjocklekar tyg? Vad har jag missat här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack! :D

   Nåltyperna finns för olika typer av tyg/material, vilket alltså innebär även olika tjocklekar på tyg (eftersom ett material sällan varierar mycket i tjocklek).

   Det är alltså ett (förvisso slarvigt) sätt att skriva "material", så att det blir som en ramsa att komma ihåg, tillsammans med regeln för tjocklek på tråd :)

   "Välj nåltyp efter tjocklek på tyg och nålstorlek efter tjocklek på tråd"

   Istället för "välj nåltyp efter material och nålstorlek efter tjocklek på tråd" som blir svårare att "rabbla/ramsa" :)

   Radera
 2. Fantastiskt bra och klargörande! Jag håller kurser i sömnad och undrar om jag kan få använda mig av ditt inlägg när jag ska informera om nålar? Jag kommer givetvis att ge dig all cred för ditt arbete och hänvisa till din blogg, det finns ju mycket bra information om sömnadsteknik här!
  MVH Mikael Svensson silvernalen@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut Mikael! Så roligt. Jag har även YouTubevideor du får använda om du vill.

   Radera