2015-05-08

Att overlocka svängar - och lite klipptips

Jag fick en fråga om hur man gör i svängar med en overlock, och började först svara som kommentar men tänkte att det är väl smidigare att jag skriver här på bloggen så ordentligt jag kan så att fler kan ha nytta av tipsen :)

Nu sitter jag på tåget, långt ifrån en symaskin, men ska försöka beskriva så gott jag kan :)

Innersvängar:

Kniven har en förmåga att vilja klippa i tyget där den inte ska klippa, för att tyget svänger in framför kniven när det kommer en innersväng.

Men om man "knölar ihop" tyget till vänster om nålarna och kniven, så att sömsmånen/tyget där man ska sy rätas ut (obs! Endast genom att knöla/rynka ihop tyget till vänster, inte genom att dra i tyget i svängen så att det töjs), så kan man sy på som vanligt :)

Se bara till att du inte råkar rynka tyget så mycket så att det ligger rynkat där man syr - och med andra ord syr fast rynkorna. Man ska bara rynka det till vänster om pressarfoten - ni kommer att se vad jag menar när ni testar.

Drar man i tyget så att det töjs kommer det att bli vågigt, men rätar man ut det som jag beskriver (försöker beskriva) så blir det en vanlig, platt söm :)

Jag visar tekniken med att rynka för att räta ut i filmen där jag kantbandar en innersväng (en bit in i video nummer två):

http://catutut.blogspot.se/2015/03/att-bandkanta-med-en-bandkantare.html

Yttersvängar:

Ju snävare en yttersväng blir, desto svårare är det att få sömmen snygg/jämn i svängen. Det är lätt att man råkar "köra av vägen".

Så kör sakta när du närmar dig svängen :)

En hyfsat vid sväng går oftast att sy som vanligt, om man bara styr tyget lite extra framför pressarfoten. Man puttar det åt höger lite i taget så att det når kniven hela tiden. Så att "maskinen tror" att den syr rakt fram ;)

Obs! Jag skär alltid mina mönsterbitar med en rullkniv, med en sömsmån som är på millimetern (typ, i teorin) samma bredd som min overlock-maskins skärbredd, så när jag syr siktar jag alltid på att ha tygkanten precis vid kniven - så att den knappt klipper något, mest bara "klappar/rensar" kanten. På så sätt är det mycket enkelt att veta hur man ska "sikta" när man syr, man sliter mindre på knivarna och får mindre spill.

Så står det "lägg till sömsmån 1 cm" i en mönsterbeskrivning lägger jag till 6-7 mm istället :)

.. och eftersom jag har förmågan att glömma sömsmån lägger jag faktiskt alltid till sömsmånen när jag klipper ut mönsterdelarna i mönsterpappret, så att jag alltid skär mina tygbitar exakt efter mönsterbitarna och då har inkluderad sömsmån automatiskt - istället för att lägga till sömsmån varje gång jag skär ut tygbitarna som vissa gör :)

Hur som helst. Vid snävare yttersvängar är det lite bökigare.

För att få det så snyggt som möjligt vid väldigt snäva svängar sänker jag stygnlängden (för att få tätare stygn i svängen vilket gör att det inte sticker ut lika mycket tyg per stygn som det gör om jag kör vidare med längd 3 som annars är min standard) och kör ett eller två stygn i taget, lyfter pressarfotens nos med fingret och puttar tyget åt höger så att det ligger rakt framför nålarna igen, syr ett eller två stygn, lyfter och puttar, etc.

Tänk på att om du behöver lyfta hela pressarfoten ibland för att fixa tyget, så lyft inte spaken ända upp - då släpper trådspänningen och sömmen blir ful. Så lyft bara så lite som du verkligen behöver. Helst inte alls med spaken men ibland behövs det.

Försök att lämna nålarna eller i alla fall den längsta av nålarna i tyget när du lyfter, så att du inte "tappar bort dig" och får en hackig söm :)

Det var de tips jag hade om att overlocka svängar! Hoppas att det hjälper någon :)

2 kommentarer:

  1. Tack. Jag försökte nog göra som du skrivit men det var svårt. Övning ger förhoppningsvis färdighet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt bökigt men när man fått övning får man tillslut kläm på det :)

      Radera